A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, melegen áttörjük és kihűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a zsiradékot, a tojást, megsózzuk, jól kidolgozzuk, majd pihentetjük. A leveshez 8 dkg zsiradékot felhevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, picit megpároljuk. Beletesszük az aprított fokhagymát, majd mindjárt a lisztet is, és világos rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát és a Piros Aranyat, kevés hideg vízzel simára keverjük. Felöntjük 1 l hideg vízzel, visszatesszük a tűzre, és lassan felforraljuk. Beletesszük a karikára vágott zöldségeket, sót, borsot, ételízesítőt, a karikákra vágott kolbászt, lassan puhára főzzük. Ekkor felengedjük, hogy 3 liter legyen a levesünk. Amíg lassan forr, diónyi gombócokat formázunk, kb. 15 db-ot, és belefőzzük a levesbe. Akkor jó, ha mind feljön a színére, de legbiztosabb, ha megkóstoljuk. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével.