Bécsi tányérhús (Tafelspitz)

A csontot és a megtisztított, hasábokra vágott zöldségeket a vöröshagymával együtt hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, és csak ekkor adjuk hozzá a marhahúst. Így a pórusok gyorsan összezáródnak, s az értékes nedvek és zamatok a húsban maradnak. A levest sóval, szemes borssal ízesítve lassú tűzön, gyöngyöztetve mintegy két órát főzzük, amíg a hús tökéletesen megpuhul. Amikor elkészült, lezárjuk és pihentetjük. A húst a rostjaira merőlegesen felszeleteljük, majd a levesben főtt zöldségekkel együtt előmelegített tálba tesszük. A velőt kiütjük a csontból, és forró pirítóson tálaljuk. Almás tormát kínálhatunk hozzá.

Almás torma

Az almás tormához 25 dkg tormát megreszelünk, majd leforrázzuk, hogy enyhítsük az erejét. Hozzáadunk 25 dkg reszelt almát, sóval, cukorral és ecettel ízesítjük. Egy kevés húslevessel hígítjuk, végül a mártást simára keverjük.