Almás-mákos pite

A sütést mindenképpen a töltelék és az alma előkészítésével kezdem, ez ugyanis időigényesebb és aprólékosabb elfoglaltság, mint a tészta begyúrása. Az őrölt mákot összekeverem fél liter meleg vízzel, 6 evőkanál mézzel és a fahéjjal. Folytonos keverés mellett rövid ideig hevítem – óvatosan, mert könnyen odaég! Hozzáadom a mazsolát, és hagyom hűlni, mielőtt hozzákeverek 2 tojást. Ha a mákos masszánk elkészült, nekilátok az „alma hadműveletnek”: meghámozom, félbevágom és kicsumázom a gyümölcsöket. Mindegyiket sűrűn beirdalom,
csaknem teljesen átvágva a gyümölcsöket, hogy könnyebben átsüljenek. Ezek után jöhet a tészta: a sütőporral kevert lisztet gyúródeszkára öntöm, a közepén kialakított mélyedésbe beleteszem a cukrot, a vaníliás cukrot, a 2 tojást, és a vaj felével lágy tésztává gyúrom. (Ha nem elég lágy, még öntök hozzá fél-egy dl tejet.) A tésztát lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtom, hogy egy tepsit kibélelhessek vele, majd óvatosan a kivajazott tepsibe teszem. Higgyék el, csak első olvasásra tűnik nehéznek; ha a tészta megfelelő állagú, akkor ez egyemberes művelet.
Nem marad más hátra, mint hogy „felöltöztessem” a tésztát. Egyenletesen megkenem eperlekvárral, erre helyezem a mákot. Az almákat szépen elrendezem a mák tetején, kissé benyomkodva a masszába. Előmelegített sütőben 200 fokon (8 fokozatú gázsütőben 5-ösön) 45- 50 percig sütöm. A sütés befejezése előtt 15 perccel a maradék 10 dkg vajat felolvasztom, összekeverem a 4 evőkanál mézzel, és ezzel a keverékkel megöntözöm az almát. A felhabosított tejszínnel tálalom.

kaloria 300 CAL
ido 120 perc
nehezseg Nehézség: 3

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.